Home / Agenda 2024

2024 AGENDA

 
Bookmarks Download Full Agenda

Choose from the filter below to get your personalised Agenda

11:30

11:30 - 16:30

300 Minutes

Workshop registration open

sponsored by, Worley

12:00

12:00 - 13:30

90 Minutes

Workshop - Tailings

13:30

14:00

14:00 - 19:30

330 Minutes

Conference registration open

Sponsored by, Worley

15:00

15:00 - 16:30

90 Minutes

Workshop - Mining employment and talent challenges

Speakers

16:30

16:30 - 17:00

30 Minutes

Leveraging Copper Discoveries in the Energy Transition

In order to meet copper demand, that needs to rise by 20% by 2035, mineral exploration discoveries need to increase dramatically. With holding costs for tenements set to dramatically increase over the next few years, 'speed' of exploration is more important than ever'. Ambient Noise Tomography method helps address this challenge with near real time results, speeding up the whole exploration journey. Learn how this cutting-edge technology is helping change the exploration scene and being deployed in South America. 

View More
Speakers

17:00

17:00 - 17:30

30 Minutes

Huachipato Circular: smart steels with circular economy to reduce reduce scope 3 emissions in copper mining carbon footprint Huachipato Circular: aceros inteligentes con economía circular para reducir las emisiones de alcance 3 de la huella de carbono del cobre

Speakers

17:30

17:30 - 19:30

120 Minutes

Drinks reception

Sponsored by, Freeport-McMoRan

08:00

08:00 - 18:00

600 Minutes

Registration open

Sponsored by, Worley

09:00

09:00 - 09:10

10 Minutes

Chairman’s opening remarks

09:10

09:10 - 09:30

20 Minutes

Keynote presentation – Ministry of Mines

09:30

09:30 - 11:30

120 Minutes

Session 1 - Keynote discussion – Integrating Sustainability

Integrating sustainability into business practice requires multidisciplinary teams with the ability to identify interconnections. Miners have to simultaneously deal with the challenge of what this integration looks like in terms of known and familiar challenges and in terms of emerging changes such as carbon pricing and policy such as the IRA.

  • How are miners integrating sustainability at a corporate and employee level?
  • What are the challenges faced integrating existing systems with emerging technologies and environmental imperatives?
  • How does sustainability change thinking when it comes to developing new mines in already complicated high-cost environment?
  • How does a deeply integrated sustainability mindset alter relationships with host communities and governments?
  • What challenges and opportunities are posed by carbon pricing and green premia?
  • What steps are being taken to meet consumer requirements for greater traceability and transparency?
  • What new business conditions will be created by Carbon clubs and policy such as the IRA?

View More
Speakers

11:30

11:30 - 12:00

30 Minutes

Break

Sponsored by, FLSmidth SA

12:00

12:00 - 13:15

75 Minutes

Session 2 – Integrating - Technological, innovation and project delivery pathways

  • What are the challenges and opportunities integrating sustainability practices between miners and suppliers?
  • Integrating big data and AI into existing business models
  • Developing better data through enhanced monitoring
  • Minesite electrification and integration of renewable energy
  • What is the future of open pit mining?
  • Project Delivery Models & Partnership

View More
Speakers

13:15

13:15 - 14:45

90 Minutes

Lunch

14:45

15:45

15:45 - 16:15

30 Minutes

Break

Sponsored by, FLSmidth SA

16:15

16:15 - 16:30

15 Minutes

Shifting Sands: New Paradigms for Focused on Community & Choice, Copper’s Newest Variables

  • Policymakers, regulators, and investors increasingly affording outsized weight to historically marginalized voices right from the beginning of a mine permit review process       
  • The implications for future global copper production due to this shift are stark. FID now is dominated by the loudest voices
  • Even a small band of opponents can exert outsized influence as the social license to operate a copper mine is adjudicated
  • Options for action: Engagement success looks increasingly like engagement from the very beginning and a framework update to FPIC

View More
Speakers

16:30

16:30 - 16:45

15 Minutes

Lessons in accreditation: what does the Copper Mark mean in practice?

Since its launch 4 years ago, the Copper Mark has worked with nearly 90 mines, smelters, and refiners to undergo an assessment against the Copper Mark Criteria for Responsible Production.  Using real case studies and lessons learned, Hillary Amster will present on the challenges and opportunities in participating in the Copper Mark Assurance Framework, including best practices for preparation, and using the Copper Mark accreditation in practice.

View More
Speakers

16:45

16:45 - 17:30

45 Minutes

Panel Discussion – Smelting Sustainability: Separating Hype from Hope in the Race for a Greener Metal

Balancing environmental responsibility with economic viability in copper production is crucial. Embracing sustainable practices can unlock new potential and growth for copper production. Copper producers who lead in sustainability will dominate the future market.

View More
Speakers

18:15

18:15 - 18:30

15 Minutes

Close

08:30

08:30 - 16:00

450 Minutes

Registration open

Sponsored by, Worley

09:00

09:00 - 09:05

5 Minutes

Moderator Opening Remarks

09:05

09:05 - 09:20

15 Minutes

Keynote presentation

Speakers

09:20

09:20 - 09:35

15 Minutes

Sustainable Copper: NKT's Journey in Decarbonizing the Energy Transition and European renewable energy projects

Explore NKT's pivotal role in the sustainable energy transition, focusing on their initiatives and achievements as a Copper Mark partner. Delve into the necessity for strategic collaborations in the copper value chain, emphasizing sustainability, zero emissions

View More
Speakers

09:35

09:35 - 09:50

15 Minutes

Providing critical minerals that the world needs

  • Overview of critical minerals and their role in green transition
  • Navigating challenges in meeting demand with geopolitical considerations and ensuring responsible practices
  • How might we find better ways to resource critical minerals sustainably through innovation and partnerships   

View More

09:50

10:35

10:35 - 11:05

30 Minutes

Break

Sponsored by, FLSmidth SA

11:05

11:05 - 11:15

10 Minutes

Gold market outlook

Speakers

11:15

11:15 - 11:25

10 Minutes

Molybdenum outlook: Why copper players should be paying attention

Speakers

11:25

11:25 - 11:35

10 Minutes

The sulphuric acid market outlook

Speakers

11:35

11:35 - 11:55

20 Minutes

Panel discussion - Is the copper industry going to be profitable in the future?

Are by-products the key to profitable copper mining? Or do they create unwanted profits volatility? Mines in the future will be smaller, how to operate profitably at a smaller scale?

View More
Speakers

11:55

12:05

12:05 - 12:15

10 Minutes

Analysing the latest demand trends

Speakers

12:15

12:15 - 12:25

10 Minutes

Copper concentrate trading themes

Speakers

12:25

12:25 - 12:35

10 Minutes

Investors and financing

Speakers

12:35

12:35 - 12:45

10 Minutes

Long term supply and projects

Speakers

12:45

13:15

13:15 - 14:30

75 Minutes

Lunch

14:30

14:30 - 16:00

90 Minutes

Workshop – How to create value beyond copper

Speakers

16:00

16:00 - 16:05

5 Minutes

Close

Download 15 April 2024 Agenda Download Completed Agenda