Home / Agenda

2024 AGENDA

 
Bookmarks Download Full Agenda

Choose from the filter below to get your personalised Agenda

18:00

18:00 - 19:00

60 Minutes

Welcome Drinks Reception

COMMERCIAL AND MARKET TRENDS DAY

09:00

09:00 - 09:10

10 Minutes

Chairman Welcome

09:10

09:10 - 09:30

20 Minutes

Scene Setting Keynote: Powering Renewable Energy Growth

Speakers

09:30

09:30 - 10:30

60 Minutes

Wire and Cable Industry Leaders Keynote Panel

Growth Opportunities, Markets and Novel Technology Trends in Wire and Cable Industry in 2024 and beyond

  • Market Expansion Opportunities in Key Growth Markets and Sectors. New Projects
  • New Projects and Innovative Applications
  • Integrating Advanced Wire and Cable Technologies in Support of Net Zero Economy
  • Adoption of AI, Automation and Smart Systems for production efficiency and technological advancement

View More
Speakers

10:30

10:30 - 11:00

30 Minutes

Networking Coffee Break

11:00

11:00 - 11:30

30 Minutes

World Economic Outlook

The Impact of Rising Costs and Inflation on the Wire and Cable Industry: Pathways to Recovery

  • Global Economic Overview
  • Inflationary Pressures and Cost Escalation
  • Strategies for Mitigating Rising Costs and Accelerating Recovery
  • Future Projections and Adaptation Strategies

View More
Speakers

11:30

11:30 - 12:00

30 Minutes

Wire and Cable Market Insights - Prices, Demand, Supply Trajectories

Wire and Cable Market Insights - Prices, Demand, Supply Trajectories

  • Market Dynamics and Price Fluctuations
  • Impact of Consumer Behaviour on Demand Trends
  • Global Trade Patterns and their impact on the Wire and Cable industry value chain
  • Regional Variances in Demand
  • Assessing the impact of the supply disruption and volatility of raw material cost

View More
Speakers

12:00

12:00 - 12:30

30 Minutes

Adapting to Market Dynamics and Future Proofing Financial Strategies for Wire and Cable Producers

  • Implementing Operational Efficiency and Working Capital Optimization Strategies to Counteract the Markets Cyclical Nature
  • Risk Mitigation in Material and Production Cost Management
  • Sustainable Profitability Strategies: Balancing efficiency with sustainable practices for long-term profitability
  • Wire and Cable industry as a financial investment

View More

12:30

12:30 - 14:00

90 Minutes

Networking Lunch Break

14:00

14:00 - 14:30

30 Minutes

Navigating Success in a Dynamic Wire and Cable Industry: Thriving Amidst Increased Competition and Global Opportunities

  • Embracing Change: Evaluating the Positive Impact of Customer Dynamics, Market Entry, and Globalization in Deregulated Environments
  • Discover how challenging entry barriers and intensified global competition are reshaping our industry. Gain insights into adapting strategies to leverage these shifts for sustained growth.
  • Strategic Collaborations: Crafting Enhanced Value Propositions for Robust Route-to-Market Capabilities
  • Breaking Barriers: Proactively Addressing Export Challenges and Navigating Trade Regulations

View More
Speakers

Regional Markets Outlook

14:30

14:30 - 15:00

30 Minutes

Asia - The Emerging Wire and Cable Global Powerhouse

Understanding China's pivotal role as a global manufacturing hub in the wire and cable industry

Assessing India's rapidly increasing wire and cable market and its growth trajectory

View More
Speakers

15:00

15:00 - 15:30

30 Minutes

MENA

Abundant Opportunities for Growth in MENA. How can the industry benefit?

View More

15:30

15:30 - 16:00

30 Minutes

Networking Coffee Break

16:00

16:00 - 17:00

60 Minutes

North America

Mexico - the Wire and Cable Industry - a Vital Backbone for Achieving Industrial Excellence

Understanding the vulnerabilities of the USA Power Grid. How emerging cable technologies can be deployed in building efficient and resilient power grid.

View More

17:00

17:00 - 17:30

30 Minutes

Europe

Europe's Urbanisation and Net Zero Economy Drive - what are the opportunities for subsea and land interconnections, and the use of HV, EHV and HVDC cables

View More
Speakers

WIRE AND CABLE INNOVATION DAY. ADVANCED MATERIALS DEVELOPMENT, PRODUCTION AND PROCESSES.

09:00

09:00 - 09:30

30 Minutes

Key Note: Greening the Wire and Cable Industry. Technological Innovation for Sustainable Production and Growth

  • Embracing Technological Innovation for Sustainable Production
  • The Importance of Transitioning to Eco-Friendly and Recyclable Materials
  • Meeting Environment Regulations through Innovative Green Manufacturing Processes
  • Collaboration for Innovation: Encouraging industry collaboration through the Wire and Cable value chain to drive sustainable growth and meet evolving industry standards and regulations

View More
Speakers

09:30

09:30 - 10:00

30 Minutes

Revolutionizing the Wire and Cable Manufacturing with Digital Integration and AI Solutions

  • Digital Transformation in Wire and Cable Production
  • Harnessing AI for Optimising Production Processes, Safety and Quality control
  • Implementing IoT Devices for Real-time Monitoring and Predictive Maintenance in Wire and Cable Manufacturing
  • Augmented Reality in Workforce Training: Utilizing AR for Enhancing Training Methods and Skill Development in Production
  • Robotic Maintenance Solutions: Implementing Robotics and AI for more Efficient and Precise Maintenance

View More
Speakers

10:00

10:00 - 10:30

30 Minutes

Innovating High Voltage Cable Installation with Factory-Based Cable Preparation Techniques

Speakers

10:30

10:30 - 11:00

30 Minutes

Networking Coffee Break

11:00

11:00 - 11:30

30 Minutes

Advanced Materials Development Session

Redefining the Wire and Cable Industry's Raw Material Supply Chain

  • Sustainable Practices for Wire and Cable Industry Key Metals Production
  • Aluminium and Copper Innovation: Exploring advanced methods in utilizing complex metals
  • Circularity in Manufacturing Processes: Innovations in aluminium and copper recycling techniques, Implementing closed-loop systems to recycle and reuse raw materials within the industry
  • Innovation Roadmap for Sustainability: Strategizing for long-term sustainability in raw material supply chains

View More

11:30

11:30 - 12:00

30 Minutes

Advanced Materials Development Session

Transforming Cable Performance with Novel Insulation and Coating Materials

  • Exploring polymers designed for improved electrical insulation and reduced energy losses
  • Bio-based and Eco-friendly Polymers: Embracing sustainable polymer alternatives for cable manufacturing
  • Nanocomposite Insulation: Utilising nanomaterials integrated into cable insulation for heightened performance, improved cable lifespan, and reduced maintenance needs
  • Use of Graphene and Carbon Nanotubes for improved electrical performance
  • Novel Coating Technologies: Discovering coatings designed to reduce heat losses, protect cables in harsh environment conditions, and prevent corrosion

View More

12:00

12:00 - 12:30

30 Minutes

Advanced Materials Development Session

Exploring the Potential of Modular Wire and Cable Architecture – the growing importance of the wiring harness.

  • The Future of Adaptive and Scalable Wire and Cable Systems
  • Integration of IoT and Automation in Modular Architecture
  • Novel designs to meet user expectations of reliability and safety-critical practices in the transition to EV, autonomous driving, advanced driver assistance systems (ADAS)

View More

12:30

12:30 - 13:30

60 Minutes

Networking Lunch Break

13:30

13:30 - 14:00

30 Minutes

Optimising Power Cables Infrastructure Session

 

  • Wind Farms Wire and Cable Infrastructure: HVC, Subsea Cables and Land Interconnections
  • Solar Energy Wire and Cable: PV Module Interconnection Cables, DC and AC Power Cables, Inverter Cables and Grounding Cables
  • Energy Storage Systems: High-capacity cables for interconnecting energy storage batteries
  • High Voltage Direct Current (HVDC) Grids, an innovative approach to renewable power distribution

View More

14:00

14:00 - 14:30

30 Minutes

Optimising Power Cables Infrastructure Session

Empowering the Future: Wire and Cable Infrastructure for Power Grids 

  • Exploring the technological evolution, diverse applications, sustainability aspects, and future prospects in shaping the next generation of intelligent power distribution networks
  • Discussing the utilization of high-capacity cables for long-distance electricity transmission in smart grid systems - XLPE, EPR insulated cables, HVDC cables
  • Exploring how advanced wire and cable technologies contribute to minimizing power losses and improving overall efficiency in smart grids
  • Future trends and challenges in smart grid cable infrastructure - integration of renewable energy sources; cybersecurity in smart grid cables

View More

14:30

14:30 - 15:00

30 Minutes

Optimising Power Cables Infrastructure Session

Innovative Advancements in Smart Cables: Unravelling Next-Generation Applications

  • Latest breakthroughs in smart cable technology and its pivotal role in advancing modern power infrastructure
  • Integration of Sensing Technologies: Exploring the incorporation of sensors within cables for real-time monitoring of temperature, strain, and environmental conditions
  • Enabling predictive maintenance, reducing downtime and enhancing overall system reliability
  • AI-Driven analytics for smart cable networks
  • Evaluating the environmental footprint of smart cables from production to disposal and recycling

View More

15:00

15:00 - 15:30

30 Minutes

Networking Coffee Break

15:30

15:30 - 16:00

30 Minutes

OEM Cables Session - Winding Wire Innovation and Application in Renewable Power

Innovative Winding Wire Solutions: Powering Renewable Energy Growth

  • Integration of Winding Wire in Wind Turbines
  • Exploring advanced winding methodologies employed in generator coils within wind turbines to optimise power generation
  • Highlighting the potential of superconducting wires in improving efficiency and reducing energy losses
  • Winding Wire Innovations in Solar Panel Manufacturing
  • Copper and Aluminium Wire Alternatives: Evaluating the use of alternative materials and alloys in solar panel winding wire development to improve conductivity and reduce costs
  • Thin-Film Technology and Winding Wire: Discussing the role of winding wire in the integration of thin-film solar technology and its impact on panel efficiency
  • Exploring emerging concepts of wireless energy transfer integrated with winding wire technology in renewable energy systems

View More

16:00

16:00 - 16:30

30 Minutes

OEM Cables Session. Winding Wire Innovation and Application in Transport Infrastructure

Revolutionizing Electric Vehicles (EVs) with Advanced OEM Cables and Winding Wire Solutions

  • Advancements in EV Battery Wiring: Discussing innovations in winding wire technology for high-voltage and high-current applications within EV battery systems, addressing efficiency and safety concerns
  • Copper vs. Aluminium Winding Wire Debate: Evaluating the trade-offs between copper and aluminium winding wire in EV applications concerning conductivity, weight, and cost-effectiveness
  • Discussing the integration of winding wire in wireless charging systems for EVs and its potential impact on EV infrastructure
  • Analysing how the automotive industry's move towards EVs has intensified the demand for high-quality enamelled wire, posing new challenges for manufacturers. Exploring comprehensive quality control methodologies and inspection techniques to detect and prevent wire damage before enamelling

View More

16:30

16:30 - 17:00

30 Minutes

OEM Cables Session. Novel Winding Wire Technology Revolutionizing Avionics and Aerospace Industry

Role of Winding Wire in Avionics and Aerospace Systems

  • Exploring innovative manufacturing processes and techniques for winding wire to ensure reliability and precision in avionics systems
  • Focusing on lightweight and high-temperature resistant alloys to meet stringent aviation standards
  • Miniaturisation and High-Density Winding
  • Electromagnetic Interference (EMI) Mitigation

View More

End of Conference

Download 24 Jun 2024 Agenda Download Completed Agenda