Home / Agenda

AGENDA

 

Choose from the filter below to get your personalised Agenda

08:00

08:00 - 16:00

480 Minutes

Registration open

09:00

09:00 - 11:15

135 Minutes

MEScon Operations Roundtable (open forum Q&A)

The MEScon Operations Roundtable is a premier platform where industry experts gather, in the worlds largest sulphur-producing region, to facilitate open discussions on critical topics within the realm of sour gas treating, sulphur recovery, tail gas treating, sulphur forming & handling, and CO2 capture along the sulphur value chain.  This open forum Q&A session is designed to foster collaboration, encourage the sharing of lessons learned, and address challenges faced by professionals working in these specialized fields.  Key highlights of the MEScon Operations Roundtable include:

1.  Expert Facilitated Discussions:  Industry leaders with extensive experience in sour gas treating, sulphur recovery, and related areas lead engaging discussions on pressing issues, trends, and innovations.
2.  Open Exchange of Ideas:  Participants have the chance to share their experiences, challenges, and successes, fostering a collaborative environment conducive to learning and problem-solving.
3.  In-Depth Exploration of Hot Topics:  The forum covers a wide array of topics spanning the entire sulphur value chain, from gas treatment to sulphur handling and CO2 capture, ensuring comprehensive coverage of relevant industry issues.
4.  Networking Opportunities:  Attendees have the chance to connect with peers, potential partners, and solution providers, facilitating valuable networking opportunities and potential collaborations.

This session promises to be one of the best global platforms for industry professionals to stay updated on the latest developments, exchange knowledge, and collectively work towards advancing the efficiency, safety, and sustainability of sulphur processing operations.  Join us as we embark on a journey of exploration, discovery, and collaboration in the dynamic world of sulphur management.

  • 9.00 Operations Roundtable Welcome
  • 9.10 Gas Treating (3 topics)
  • 9.35 Sulphur Recovery (3 topics)
  • 10.00 Tail Gas Treating (3 topics)
  • 10.25 Sulphur Forming & Handling (3 topics)
  • 10.50 CO2 Capture in Gas Treating/Sulphur Recovery (3 topics)

View More

11:30

11:30 - 13:30

120 Minutes

Carbon Capture in the Sulfur Value Chain Workshop

In this workshop, Bryan Research & Engineering will:

Review the complete process flow of a sour gas plant, representative of the Middle East landscape.

  • As we move through the value chain, industrially relevant rule-of-thumbs, operating principles, and key performance indicators will be presented for acid gas removal, sulfur recovery and tail gas cleanup units.
  • Using a simulation model, attendees will also understand how acid gas components (H2S and CO2) move through such a gas plant and what are their conditions at each section of the facility – especially entry and exit points. The model will also help attendees visualize how upstream process conditions can potentially affect the overall sour gas plant configuration and process conditions. The rationale for common variations seen in these process units will be studied using a robust electrolytic simulation model.

 

Opportunities for setting up CO2 capture / removal plants along this value chain will be explored.

  • A thorough technical evaluation of various process technologies for CCUS will be presented at each node.
  • Opportunities to optimize processes in the value chain to enhance CCUS cost benefits will also be demonstrated via plant modelling techniques.
  • Process improvements like - enhanced oxygen SRUs, SOx pretreatment, use of sterically hindered amines and/or piperazine and its derivatives, enhanced CO2-slip ideas, solvent regeneration optimization - and how they minimize energy consumption will be discussed.

View More
Speakers

11:30

11:30 - 13:30

120 Minutes

Sulphur Youth Majlis Session

The Sulphur Youth Majlis Session is a special gathering designed to inspire and guide young professionals (aged 38 years and younger) as they explore exciting career paths within the sour gas treating and sulphur fields. This session is crafted to foster meaningful connections, provide valuable insights, and equip attendees with the tools they need to embark on successful career journeys in these dynamic sectors. Key features of the Youth Circle Majlis Session include:

1. Career Exploration Panels: Engaging panel discussions featuring young professionals and industry experts will offer firsthand insights into various career paths within sour gas and sulphur. Attendees will gain valuable perspectives on different roles, responsibilities, and opportunities available, helping them make informed decisions about their career trajectories.
2. Networking Opportunities: The session will provide ample opportunities for networking and building connections with peers and mentors in other operating companies and the international sulphur community as a whole. Attendees will have the chance to engage in one-on-one conversations, group discussions, and networking activities, fostering a supportive community of like-minded individuals passionate about building and nurturing the sour gas and sulphur community.
3. Career Guidance and Mentorship: Experienced professionals from the sour gas and sulphur industry will offer mentorship and guidance to young attendees. Whether it's sharing career advice, providing professional insights, or offering resume suggestions, mentors will play a crucial role in supporting the professional development of the next generation of industry leaders.

The Youth Circle Majlis Session offers a dynamic and inspiring platform for young professionals to explore, connect, and grow within the exciting and ever-evolving world of sour gas and sulphur. Whether you're a recent graduate, early-career professional, or aspiring industry leader, this session is your gateway to unlocking a world of opportunities and possibilities. Join us and take one step closer to a fulfilling and rewarding career in sour gas and sulphur!

  • 11.30 Sulphur Youth Majlis Welcome 
  • 11.40 Icebreaker (Scavenger Hunt/ Quiz)
  • 12.00 Sharing Experiences - Youth Panel Discussion
  • 12.30 Sharing Experiences - Expert Panel Discussion
  • 13.00 Interactive Discussion - Exploring Career Opportunities + Mentorship

    View More

    14:30

    14:30 - 14:40

    10 Minutes

    Technical Showcase Session Welcome

    14:40

    14:55

    14:55 - 15:10

    15 Minutes

    SRU Sweep/Shutdown through the TGTU

    Speakers

    15:10

    15:10 - 15:25

    15 Minutes

    Efficient Sulfur Recovery using Biotechnology – Developments in Thiopaq O&G

    Speakers

    15:25

    15:25 - 15:40

    15 Minutes

    CRS 41 - Low Density TiO2 Catalyst For Improved Sulphur Recovery

    Speakers

    15:40

    15:40 - 15:55

    15 Minutes

    Sulfur Pelletizer Orbital Shaft Machining Technology

    Speakers

    Close of Pre-Conference sessions

    09:30

    09:30 - 09:35

    Conference Room |

    5 Minutes

    Conference Opening

    09:35

    09:35 - 09:45

    Conference Room |

    10 Minutes

    ADNOC Welcome

    Speakers

    09:45

    09:45 - 09:50

    Conference Room |

    5 Minutes

    Aramco Welcome

    Speakers

    09:50

    09:50 - 09:55

    Conference Room |

    5 Minutes

    MEScon 2024 Video

    09:55

    09:55 - 10:00

    Conference Room |

    5 Minutes

    MEScon Opening Remarks

    Speakers

    10:00

    10:00 - 10:05

    Conference Room |

    5 Minutes

    ADRIC Competition Remarks

    Speakers

    10:05

    10:15

    10:15 - 10:35

    Conference Room |

    20 Minutes

    Energy Transition Outlook & the Role of Oil & Gas

    Speakers

    10:35

    10:35 - 10:55

    Conference Room |

    20 Minutes

    Sulphur Market Overview

    Speakers

    10:55

    10:55 - 11:15

    Conference Room |

    20 Minutes

    The Sweet Taste of Sour Gas - the New Hail & Ghasha Sour Gas Plant

    Speakers

    11:15

    11:15 - 11:20

    5 Minutes

    MEScon 2024 Group Photo

    11:20

    11:20 - 12:00

    40 Minutes

    BREAK & FORMAL EXHIBITION TOUR

    12:00

    12:00 - 12:20

    Conference Room |

    20 Minutes

    Tanajib Gas Plant (TGP) - The New Aramco Gas Plant

    Speakers

    12:20

    12:20 - 12:40

    Conference Room |

    20 Minutes

    Sulfur Startups: Element 16's Sulfur Thermal Energy Storage (Pilot Plant in Oman)

    Speakers

    12:40

    13:05

    13:05 - 13:15

    Conference Room |

    10 Minutes

    Audience Polling

    13:15

    13:15 - 14:15

    Lunch Room |

    60 Minutes

    LUNCH

    14:15

    14:15 - 14:25

    Conference Room |

    10 Minutes

    Presentation of Sponsor Awards

    14:25

    14:25 - 14:30

    Conference Room |

    5 Minutes

    Innovative Sour Hydrocarbon Strategies, Technologies and Design Approaches - Session Overview/ Objectives

    Speakers

    14:30

    14:30 - 14:50

    Conference Room |

    20 Minutes

    Saudi Aramco "Sub-Dewpoint Sulfur Recovery With Interstage Membrane (SSRIM)"

    Speakers

    14:50

    14:50 - 15:10

    Conference Room |

    20 Minutes

    Simulation-based Analysis of the Effects of Feedwater Distribution and Tube Layout on Vapor Hold-up in Kettle-type Waste Heat Boilers

    Speakers

    15:10

    15:10 - 15:30

    Conference Room |

    20 Minutes

    Maximizing CO2 Recovery in Existing Assets with Proprietary Amines

    Speakers

    15:30

    15:30 - 16:00

    Exhibition Hall |

    30 Minutes

    BREAK

    16:00

    16:00 - 16:20

    Conference Room |

    20 Minutes

    Ammonia-based Scrubbing for Sulfur Recovery – A Middle East Perspective

    Speakers

    16:20

    16:20 - 16:40

    Conference Room |

    20 Minutes

    Testing Novel Catalysts for H2S Conversion to Hydrogen

    Speakers

    17:10

    17:10 - 17:20

    Conference Room |

    10 Minutes

    QUIZ

    Close of Conference Day 2

    09:00

    09:00 - 09:10

    Conference Room |

    10 Minutes

    Welcome Address

    09:10

    09:10 - 09:20

    Conference Room |

    10 Minutes

    Gas Treating Excellence from Wellhead to SRU - Session Overview/Objectives

    09:20

    09:20 - 09:40

    Conference Room |

    20 Minutes

    Ultra-Sour Gas Pipeline In-Line Inspection – An Overview and Case Study of Wall Loss and Crack Detection ILI Runs for CRA Cladded Pipe

    Speakers

    09:40

    09:40 - 10:00

    Conference Room |

    20 Minutes

    SRU Acid Gas Ejectors for Sour Gas Re-Injection

    Speakers

    10:00

    10:00 - 10:20

    Conference Room |

    20 Minutes

    Technology Assessment – Retrofit of Existing Acid Gas Removal Units (AGRUs) using a Novel Technology

    Speakers

    10:20

    10:20 - 10:40

    Conference Room |

    20 Minutes

    Strategies to Control Corrosion of an Amine Regenerator with Elevated Heat Stable Salts

    Speakers

    10:40

    10:40 - 11:10

    Exhibition Hall |

    30 Minutes

    BREAK

    11:10

    11:10 - 11:30

    Conference Room |

    20 Minutes

    Mercaptan Removal Options

    Speakers

    11:30

    11:30 - 11:50

    Conference Room |

    20 Minutes

    Hot Circulation Mode for Acid Gas Stripping from Amines

    Speakers

    11:50

    12:20

    12:20 - 12:50

    Conference Room |

    30 Minutes

    Poster Spotlight

    BTX Removal Through Activated Carbon Beds; What Have We Gained and What Have We Learned? - Hamed Alsowayigh, Aramco 

    Sulfur Recovery Unit's Water Treatment Online Recommendation Model - Bader Alotaibi, Aramco

    Best Practice of Evaluating SRU Catalyst Performance - Abdulrahman Almashhaf & Rakan Aldawood, Aramco

    Catalyst Sulphidation in Tail Gas Treatment: A comprehensive analysis of methods and best practice - Girish Madupalli, AIMS

    Testing Novel Catalysts for H2S Conversion to Hydrogen - Anton Manakhov, Aramco

    View More
    Speakers

    12:50

    12:50 - 14:00

    Lunch Room |

    70 Minutes

    LUNCH

    14:00

    14:00 - 14:10

    Conference Room |

    10 Minutes

    Sulphur Industry 4.0: Automation and Digitalization Advances

    14:10

    14:10 - 14:30

    Conference Room |

    20 Minutes

    Improving Control Room Operator Performance with an AI-assisted Copilot Solution

    Speakers

    14:30

    14:30 - 14:50

    Conference Room |

    20 Minutes

    Enhancing Temperature Monitoring for Reaction Furnaces Through Machine Learning

    Speakers

    14:50

    14:50 - 15:10

    Conference Room |

    20 Minutes

    Sustainability Initiative by Automated Start-up of SRU Fired Heaters

    Speakers

    15:10

    15:10 - 15:40

    30 Minutes

    BREAK

    15:40

    15:40 - 16:00

    Conference Room |

    20 Minutes

    Smart Advisory Dashboard for Optimized TGTU Operation

    Speakers

    16:00

    16:00 - 16:20

    Conference Room |

    20 Minutes

    A Case Study to Evaluate How a Direct Link Between Process Simulation & Plant Data / Historian can Improve Safety, Reliability, and Efficiency in Operations

    Speakers

    16:20

    16:50

    16:50 - 17:00

    Conference Room |

    10 Minutes

    QUIZ

    Close of Conference Day 3

    09:00

    09:00 - 09:10

    Conference Room |

    10 Minutes

    Welcome Address

    Technical Committee

    09:10

    09:10 - 09:20

    Conference Room |

    10 Minutes

    Sulphur Handling Experience from the World's Largest Producing Region - Session Overview/Objectives

    09:20

    09:20 - 09:40

    Conference Room |

    20 Minutes

    Sulfur Degassing Technology Options for SRUs

    Speakers

    09:40

    09:40 - 10:00

    Conference Room |

    20 Minutes

    Can we Remelt Sulphur in a Pipeline that is Full of Solid?

    Speakers

    10:00

    10:00 - 10:20

    Conference Room |

    20 Minutes

    Sulfur Pipeline's Seasonal Optimum Flow Correlation Through Machine Learning

    Speakers

    10:20

    10:20 - 10:40

    Conference Room |

    20 Minutes

    Eliminate Fire and Safety Concerns and Reduce H2S Emissions in Large Liquid Sulphur Tanks

    Speakers

    10:40

    10:40 - 11:10

    Conference Room |

    30 Minutes

    BREAK

    11:10

    11:10 - 11:30

    Conference Room |

    20 Minutes

    Best Practices and New Advances in Sulphur Dust and Acidity Control

    Speakers

    11:30

    11:30 - 11:50

    Conference Room |

    20 Minutes

    Transitioning from Magnetic to Vibrating Screening Technology at Transferring Tower 2 (TT2) Sulphur Station

    Speakers

    11:50