Home / Agenda 2023

2023 AGENDA

 

Choose from the filter below to get your personalised Agenda

09:00

09:00 - 15:30

Workshop Rooms |

390 Minutes

BASF Workshop: Hot Topics in Gas Treatment

Special enrollment needed

This masterclass focuses on specific topical items in gas treatment, including: Foaming, CO2 Capture, COS and Mercaptan removal, Selective Treatment, Flexsorb™ and Digitalization. It is suitable for anyone who has a basic orientation to gas processing with amine solvents and will be interesting to both junior and experienced attendees alike. The course will be presented by six BASF specialists and certificates will be issued.

View More
Speakers

09:00

09:00 - 17:00

Workshop Rooms |

480 Minutes

Bryan Research & Engineering LLC Workshop: Process Engineering & Simulation Fundamentals of SRU/TGTU

Special enrollment needed

The Process Engineering & Simulation Fundamentals of SRU & TGTU course hosted by Bryan Research & Engineering LLC will cover a detailed discussion of industrially relevant processes used in sulfur recovery and tail gas cleanup unitts. The operating principles of these units will be presented using plant representative simulation models, as well as an exploration of the rationale for common variations seen in these process units.

This one-day course will also cover the effective methods for process design, optimization, and troubleshooting. Its purpose is to provide participants with the information and understanding necessary to confidently make critical decisions regarding their own processes.

The course will begin by going through a straight-through basic Claus unit and understanding the importance and operation of each section of an SRU – acid gas burner, waste heat boiler, condensers, reheaters, hydrolyzing & general converters. Important plant indicators like overall sulfur recovery percentage, tail gas ratio, ammonia/hydrocarbon destruction, COS/CS2 formation and destruction etc., will also be discussed. It then transitions into exploring several different tail gas cleanup (TGCU) methods using case studies, comparing the resulting sulfur recoveries and the impact on plant SOx emissions. Next, a thorough discussion will be done on low pressure tail gas treating amine sweetening units and the reaction chemistry behind CO2 slip vs H2S pickup & recycle. The remaining time will introduce the concepts of heat exchanger rating and mass & heat flux calculations and the ability to utilize the power of process simulation for either controlling the performance of heat exchangers or designing / operating waste heat boilers.

Each attendee will go back with a technical manual specially prepared by the team at Bryan Research & Engineering LLC on plant design, optimization, and process simulation fundamentals of sulfur recovery.

A provisional agenda can be found here: https://www.bre.com/Sulfur-Recovery.aspx

View More
Speakers

09:00

09:00 - 12:30

Workshop Rooms |

210 Minutes

Comprimo Workshop: Your Gateway to Virtual SRU

Special enrollment needed

Join the Comprimo team on a simulated journey to start up a Claus and Tail Gas Treating plant, just as if you were in the control room on site. Navigate the plant through a range of operation challenges and keep your SO2 emissions within the limits of your emission levels. Share your experience with fellow workshop participants and take advantage of the opportunity to ask operational questions to our Comprimo experts, who will do their best to answer based on their experience and, when possible, via the Immerse simulator tool. We look forward to welcoming you to our workshop!

View More
Speakers

13:00

13:00 - 17:00

Exhibition Hall |

240 Minutes

Registration and Exhibition Open

sponsored by BASF:

13:30

13:40

13:40 - 14:00

Conference Room |

20 Minutes

Mercaptan Closure Around the Gas Sweetening Unit

Speakers

14:00

14:00 - 14:20

Conference Room |

20 Minutes

Simulating Hybrid Solvents in Gas Treating

Speakers

14:20

14:20 - 14:40

20 Minutes

Rethinking Claus TGTU Solutions: A Gamechanger to the Industry

Speakers

14:40

14:40 - 15:00

Conference Room |

20 Minutes

Innovative Ceramic Solutions for the SRU Reaction Furnace, WHB and Incinerator

Speakers

15:00

15:00 - 15:20

Conference Room |

20 Minutes

The Ease of Titania-Based Tail Gas Catalysts Start-up

Speakers

15:20

15:20 - 15:40

20 Minutes

Unpurged Thermocouples for Challenging Applications such as Sulphur Recovery Units

Speakers

15:40

15:40 - 16:00

Conference Room |

20 Minutes

In-Country Value (ICV) Strategies and Success Stories

Speakers

07:30

07:30 - 17:00

Exhibition Hall |

570 Minutes

Registration open

Sponsored by BASF

08:30

08:30 - 08:40

10 Minutes

ADNOC Welcome

Speakers

08:40

08:40 - 08:50

Conference Room |

10 Minutes

Aramco Welcome

Speakers

08:50

08:50 - 08:55

Conference Room |

5 Minutes

MEScon Video

08:55

08:55 - 09:05

Conference Room |

10 Minutes

MEScon Opening Address

Speakers

09:05

09:20

09:20 - 09:40

20 Minutes

Sulphur Market Overview

Speakers

09:40

09:40 - 10:00

Conference Room |

20 Minutes

The Evolving Role of Sulphur in the EV Value Chain

Speakers

10:00

10:00 - 10:15

Conference Room |

15 Minutes

The Road to the World’s Largest Sulphur Producing Region

Speakers

10:15

10:15 - 11:00

Exhibition Hall |

45 Minutes

Networking Break

11:00

11:00 - 11:20

Conference Room |

20 Minutes

100% ICV Sulphur Project in Abu Dhabi (Success Story)

Speakers

11:20

12:00

12:00 - 12:15

Conference Room |

15 Minutes

Audience Poll

12:15

12:15 - 12:30

Conference Room |

15 Minutes

Sponsor Awards

Sponsored by:

12:30

12:30 - 13:40

Lunch Room |

70 Minutes

Lunch

13:40

13:40 - 13:50

Conference Room |

10 Minutes

Session Overview/Objectives - Envisioning New Value For H2S In The Energy Transition

Speakers

13:50

13:50 - 14:10

Conference Room |

20 Minutes

Innovative Utilization of H2S and Sulphur – A Historical Account

Speakers

14:10

14:10 - 14:30

Conference Room |

20 Minutes

Sustainability Focused Techno-economic Evaluation of Processes to Produce Hydrogen from Hydrogen Sulfide

Speakers

14:30

14:30 - 14:50

Conference Room |

20 Minutes

Chemical Kinetics of Two-step Thermochemical Decomposition of H2S over Nickel Sulfide

Speakers

14:50

14:50 - 15:10

Conference Room |

20 Minutes

White H2: H2S dissociation to H2 and sulfur via plasma driven catalysis

Speakers

15:10

15:10 - 15:40

Exhibition Hall |

30 Minutes

Networking Break

15:40

15:40 - 16:00

Conference Room |

20 Minutes

Low Carbon Hydrogen - a Climate Silver Bullet

Speakers

16:00

16:00 - 16:20

Conference Room |

20 Minutes

Integrating Green Hydrogen Electrolyzers with a Sulfur Recovery Unit (A Novel Process Scheme)

Speakers

16:20

17:00

17:00 - 17:10

Conference Room |

10 Minutes

Quiz

08:00

08:00 - 17:00

540 Minutes

Registration open

sponsored by BASF:

08:30

08:40

08:40 - 08:50

Conference Room |

10 Minutes

Session Overview/Objectives - Moving Toward 'Net Zero' In Sulphur Recovery

Speakers

08:50

08:50 - 09:10

Conference Room |

20 Minutes

The Optimal Pathway to Net-Zero Emissions in Sulphur Recovery

Speakers

09:10

09:10 - 09:30

Conference Room |

20 Minutes

The Role of Sour Gas in Decarbonization; Sour Gas to Zero-Carbon Fuels and Power

Speakers

09:30

09:30 - 09:50

Conference Room |

20 Minutes

Energy Efficiency, Fuel Gas Optimizations

Speakers

09:50

09:50 - 10:10

Conference Room |

20 Minutes

SRU Thermal Oxidizer Oxygen Analyzer Upgrade

Speakers

10:10

10:10 - 10:40

Exhibition Hall |

30 Minutes

Networking Break

10:40

10:40 - 11:00

Conference Room |

20 Minutes

Making CO2 Projects Happen

Speakers

11:00

12:00

12:00 - 12:30

Exhibition Hall |

30 Minutes

Poster Spotlight

Introduction from Angie Slavens, UniverSUL Consulting

Novel Application of Laser Analysers in Sulphur Stack 
Arivazhagan Rajendran, Senior Engineer, Instrument & Control, ADNOC Gas 

Quick Start-up of Sulphur Recovery Units in AGRP 
Yousef Jassem AlSairafi, Senior Process Engineer, Kuwait National Petroleum Company (KNPC) 

Recovery and Sustainment of Catalysts Activity via Thermodynamic Processes at UGP’s Sulfur Recovery Units 
Yousef Alobaisi, Process Engineer, Aramco Sulphur

Recovery Spent Catalyst Management Guideline 
Amer S Alsaiari, Process Engineer/Engineering Division, Aramco 

Integrity of Electrical and Instrument Equipment in Sulphur Environment 
Mohamed Javed Vora, Electrical Maintenance Engineer, ADNOC Gas? 

Quantum Chemistry Prediction of Efficient H2S Conversion Catalysts 
Anton M. Manakhov, Aramco

View More

12:30

12:30 - 13:30

Lunch Room |

60 Minutes

Lunch

13:30

13:30 - 13:40

Conference Room |

10 Minutes

Session Overview/Objectives - Operation Considerations For Asset Longevity And Optimal Performance

Speakers

13:40

13:40 - 14:00

Conference Room |

20 Minutes

Commissioning Amine Plants in Extreme Environments

Speakers

14:00

14:00 - 14:20

Conference Room |

20 Minutes

ASG AGRU Challenges & Debottlenecking to Process Ultra Sour Gas at Higher Capacity

Speakers

14:20

14:20 - 14:40

Conference Room |

20 Minutes

Firing Main Burner With Severe Risk Of Reactor Damage & Running SRU At Extreme Overstoichiometric Reaction

Speakers

14:40

14:40 - 15:00

Conference Room |

20 Minutes

Novel Approach to Integrate Refinery SRU Acid Gases with Petcoke Gasification SRU to Achieve Operational Flexibility

Speakers

15:00

15:00 - 15:30

Exhibition Hall |

30 Minutes

Networking Break

15:30

15:30 - 15:50

Conference Room |

20 Minutes

Commissioning of AGRP II in KNPC-MAA Refinery – Game Changer in Acid Gas Management

Speakers

15:50

15:50 - 16:10

Conference Room |

20 Minutes

Optimizing Sulphur Granulation Process Scheme to Reduce System CAPEX

Speakers

16:10

16:50

16:50 - 17:00

Conference Room |

10 Minutes

Quiz

08:00

08:00 - 17:00

540 Minutes

Registration open

sponsored by BASF:

08:30

08:30 - 08:40

Conference Room |

10 Minutes

Welcome

Speakers

08:40

08:40 - 08:50

Conference Room |

10 Minutes

Session Overview/Objectives - Design Innovations For Asset Longevity And Optimal Performance

Speakers

08:50

08:50 - 09:10

Conference Room |

20 Minutes

Keep your SRU Online and Efficient

Speakers

09:10

09:10 - 09:30

Conference Room |

20 Minutes

A New Innovative Way to Monitor for Refractory Failure in Claus Units

Speakers

09:30

09:30 - 09:50

Conference Room |

20 Minutes

AGRU PFA Sheets for the Sulphuric Acid Production at the OMV Refinery in Schwechat

Speakers

09:50

09:50 - 10:10

Conference Room |

20 Minutes

Tailor Made Valves for SRU Applications & Example of Automatic 4-way valves for SmartSulf®: A Sub-dewpoint Sulphur Recovery Process

Speakers

10:10

10:10 - 10:40

Exhibition Hall |

30 Minutes

Networking Break

10:40

10:40 - 11:00

Conference Room |

20 Minutes

Material Upgradation on Sulphur Granulation Plant

Speakers

11:00

12:00

12:00 - 12:30

Exhibition Hall |

30 Minutes

Poster Spotlight

Introduction from Angie Slavens, UniverSUL Consulting

SRU/TGTU Project Execution and Start-up Lessons Learned from Owner/Licensor Perspective 

Marcus Weber, Executive Process Director, Energy Solutions, Fluor 

Avoid Failed Start-up Attempts in SRU Furnaces by Re-engineering 
Ankit Saxena, Senior Engineer, I-C Maintenance, ADNOC Gas 
Hamed AL Hammadi, Section Leader, I-C Maintenance, ADNOC Gas  

Enhanced Control Scheme in Sulphur Recovery Units Utilizing Adaptive Control 
Tarek Aboghoniem, Process Control Engineer, Aramco   
Abdullah A. Al Bader, Aramco 

Leverage Waste Heat Recovery in SRUs to Reduce Gas Processing OpEx 
Yusra Al Zaabi, Engineer, Process, ADNOC Gas  

View More

12:30

12:30 - 13:30

Lunch Room |

60 Minutes

Lunch

13:30

13:30 - 13:40

Conference Room |

10 Minutes

Session Overview/Objectives - Meeting SO2 Emission Targets Sustainably

Speakers

13:40

13:40 - 14:00

Conference Room |

20 Minutes

Deployment and Validation of BTEX-tracking Soft Sensor in ADNOC Gas SRUs

Speakers

14:00

14:00 - 14:20

Conference Room |

20 Minutes

Air Quality Improvement and Emission Minimization

Speakers

14:20

14:20 - 14:40

Conference Room |

20 Minutes

Technology Evaluation For Enhancing Sulfur Recovery Efficiency In Brownfield SRUs

Speakers

14:40

14:40 - 15:00

Conference Room |

20 Minutes

Optimized Process Control and Energy Saving Management of a Tail Gas Treatment Unit

Speakers

15:00

15:00 - 15:30

Exhibition Hall |

30 Minutes

Networking Break

15:30

16:00

16:00 - 16:10

Conference Room |

10 Minutes

Quiz